Breda, 14 juni 2024 – Vanavond zijn de Special Olympics Nationale Spelen 2024 officieel geopend! Het grootste multi-sport evenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens een spetterende openingsceremonie werden de ruim 2.100 sporters met een verstandelijke beperking in de spotlight gezet en ging het dak eraf tijdens een optreden van niemand minder dan Frans Bauer.

De openingsceremonie stond onder leiding van presentators Leon van der Zanden en Maddy Janssen, bijgestaan door de dertien ambassadeurs van de Nationale Spelen. Onder toeziend oog van de burgemeesters en wethouders van Breda en Tilburg en onder luid gejuich en applaus van de ruim 10.000 toeschouwers kwamen de ruim 3.000 sporters en coaches trots het Breepark binnenlopen.

Tijdens een openingsceremonie die bol stond van de kippenvel momenten was een speciale rol weggelegd voor de dertien ambassadeurs van de Nationale Spelen. Gedurende de hele avond werden zij op verschillende manieren betrokken en waren zij onmisbaar.

Wethouder sport van Breda Eddie Förster “Als stad vinden wij het belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen. Dus iedereen moet kunnen sporten. We zeggen altijd ‘Breda brengt het samen’ en kijk eens om je heen, Breda brengt het samen en dat komt door jullie!”

Wethouder sport Maarten van Asten van Tilburg voegt daar aan toe “Wat is het geweldig om hier te staan en dat het evenement eindelijk van start. Voor ons is het belangrijk dat iedereen altijd mee kan doen en met name op sportief vlak hoop ik dat wij nog lang mogen nagenieten van de invloed van dit evenement.”

Frans Bauer laat iedereen stralen

Midden in het programma kwam de grootste verrassing. Niemand minder dan Frans Bauer kwam het podium op en zorgde voor een oorverdovend gejuich. De sporters zongen uit volle borst de hits ‘Van Brabant naar Bordeaux’ en ‘Heb je even voor mij’ mee.

De Flame of Hope in het Breepark

Terwijl de sporters nog bijkomen van het optreden van Frans Bauer, wordt een heel belangrijk onderdeel aangekondigd. Na een spectaculaire helikopter vlucht komt ambassadeur Mitch samen met politieman Kenny aan bij Breepark waar zij onder begeleiding van Torch Run Nederland de Flame of Hope naar binnen brengen. Onder luid gejuich van de sporters in de zaal wordt vervolgens de Special Olympics vlam ontstoken.

“Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar!”

Na het gezamenlijk uitspreken van de eed door ambassadeurs Jordan, Tijn en Sven en alle aanwezige sporter beloofd ambassadeur én scheidsrechter Zara namens alle officials te zullen zorgen voor eerlijke en sportieve wedstrijden de komende dagen.

Dafne Schippers spreekt de sporters toe

Na alle plechtigheden rest nog één handeling. Speciaal voor die gelegenheid komt voormalig top atlete Dafne Schippers het podium op. “Ik was altijd in het buitenland en nu kan ik er eindelijk een keer bij zijn, geweldig!” Ook spreekt ze de sporters toe “Het belangrijkste is om plezier te hebben in wat je doet. De wedstrijd die jullie gaan doen is een wedstrijd als alle andere, maar geniet hier net een beetje extra van!” Ambassadeur Suzanne grijpt haar kans om de organisatie, vrijwilligers, artiesten en presentatoren te bedanken. “Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest!”

Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en wordt georganiseerd onder auspiciën van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Changing lives, changing attitudes

Dit gaat niet zonder de hulp van onze maatschappelijke partners Fonds Gehandicaptensport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationale Postcode Loterij en event partners Coca-Cola, Toyota, Univé en UPS en media partners ESPN en Ocean Outdoor Nederland en natuurlijk de vele eventsponsors die de Nationale Spelen 2024 mogelijk maken.

Wij zijn goed in gezelschap