Utrecht, 16 juni 2022 – Dit weekend waren de Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Breda en Tilburg een groot succes. Ruim 2.100 sporters met een verstandelijke beperking uit binnen- en buitenland gingen de sportieve strijd aan met elkaar. Met meer dan 5.000 uitgereikte medailles en vaantjes beleefden de ruim 3.000 sporters en coaches een onvergetelijk weekend.

Het sportweekend werd ingeleid door een spetterende openingsceremonie in Breepark in Breda. Een feestelijke ceremonie met een atletenparade, met prominente gasten waaronder niemand minder dan Frans Bauer en met uitzinnige sporters. Op de 20 sportlocaties verdeeld over beide steden werden geweldige prestaties neergezet. De ruim 1.500 vrijwilligers speelden een belangrijke rol tijdens het weekend. “Ik ben waanzinnig trots op de organisatie, alle vrijwilligers en de organiserende verenigingen. Dankzij hen was het mogelijk om alle sporters te kunnen laten stralen dit weekend. Met deze blijvende herinnering weet ik zeker dat verenigingen ook in de toekomst blijven nadenken om verenigingen toegankelijk te houden voor mensen met een beperking, zodat iedereen ook na dit evenement kan blijven sporten.”, aldus Eddie Förster – wethouder Sport van Breda.

Vieren van kameraadschap

Op de sportvelden, maar ook langs de lijn was de sfeer hartverwarmend. De tot op het bot gemotiveerde sporters gingen tot het uiterste om hun beste prestatie neer te zetten en sloten tegelijkertijd nieuwe vriendschappen voor het leven. “Het maakt niet uit of je wint of verliest, de sporters gaan altijd voor het hoogst haalbare en dat is voor mij goud. De sporters en coaches gaan nu moe en voldaan naar huis met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen, maar hopelijk ook heel veel mooie nieuwe ontwikkelingen in hun leven. Waarin ze nog zelfstandiger zijn geworden, nóg meer kunnen genieten van hun sport en gewaardeerd worden zoals ze zijn.”, vertelt een trotse projectdirecteur Niels Cannegieter.

De sporters en coaches hebben van begin tot eind genoten van dit unieke evenement in de twee Brabantse steden. Van de openingsceremonie en het slapen op Safaripark Beekse Bergen tot de sportiviteit op de sportvelden en de ontstane vriendschappen. “We hebben met de twee steden laten zien het niet uit maakt waar je vandaan komt en wie je ook bent, iedereen telt mee en dat hebben we laten zien door dit evenement.”, besluit Maarten van Asten – wethouder Sport van Tilburg.

Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en wordt georganiseerd onder auspiciën van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Changing lives, changing attitudes

Dit gaat niet zonder de hulp van onze maatschappelijke partners Fonds Gehandicaptensport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationale Postcode Loterij en event partners Coca-Cola, Toyota, Univé en UPS en media partners ESPN en Ocean Outdoor Nederland en natuurlijk de vele eventsponsors die de Nationale Spelen 2024 mogelijk maken.

 

Wij zijn goed in gezelschap