BREDA – Op 6 oktober was de Special KIDS-dag.  Bij dit sportfeest sporten kinderen van zowel het speciaal- als het regulier onderwijs samen. Deze editie van Special KIDS-dag was extra speciaal, vanwege de Special Olympics Nationale Spelen die volgend jaar juni naar Breda en Tilburg komen. De dag begon met de komst van een ‘Olympische Fakkel’. Het vuur werd vervolgens ontstoken door ambassadeurs van de Special Olympics.

Sporten voor iedereen

Diverse sporten zoals Urban Sports en Bocce werden aangeboden. Naast de sportvormen was er ook veel ruimte voor spelen en uitdagingen. BMX-fietsen (urban), wandklimmen en stormbanen via luchtkussens maakten het een veelzijdige en uitdagende dag voor de kinderen en de begeleiders.

Ook andere sporten werden toegankelijk gemaakt voor mindervalide kinderen, zoals rennen met Frame Runners, een metalen frame met een wiel. Hierdoor konden alle kinderen samen sporten. Op deze manieren werden kinderen ook geënthousiasmeerd om een sport na het sportfeest te blijven beoefenen.

Bekijk de video!

Hoe het ooit begon…

Al sinds de jaren tachtig sporten kinderen met en zonder beperking samen tijdens een jaarlijkse sportdag. Voorheen was dit de Mytylscholen sportdag. Hier kwamen 200 kinderen van Mytylscholen in Noord-Brabant samen om met elkaar te sporten. Dit deden zij samen met de jeugdleden van atletiekvereniging Sprint. Later is dit omgedoopt tot de KIDS-dag (Kinderen Integreren Door Sport). Een dag waarbij kinderen uit het speciaal onderwijs samen met kinderen van basisscholen uit de hele gemeente Breda in actie kwamen.

Door het project Special Heroes werd de KIDS-dag later verbreed tot de Special KIDS-dag. De laatste jaren nemen ongeveer 400 kinderen deel. Driekwart van hen heeft een beperking. Atletiek is hierbij niet meer het enige sportonderdeel. Meer dan 20 verenigingen uit Breda en omgeving bieden hun sport aan. Bij ALLE verenigingen is het mogelijk om direct daarna lid te worden. De dag (meestal op de eerste vrijdag van oktober vanwege de Week van de Toegankelijkheid) is ook al enkele keren gekoppeld aan unified acties van Special Olympics. Medeorganisator Natascha Bruers regelt deze koppeling zodat torchruns, mascotte en andere zaken aanwezig zijn.

Wij zijn goed in gezelschap