De Special Olympics Nationale Spelen 2024 begon woensdag traditioneel met de Torch Run in Den Bosch, gevolgd door Tilburg en Breda. Alle ambassadeurs hebben meegelopen om de Olympische vlag naar Breepark te brengen.

Om 16.45 uur 14 juni ging de evenementenhal dan eindelijk open voor de openingsceremonie van de Special Olympics Nationale Spelen. De stichting, partnerorganisaties en vrijwilligers zijn soms al jaren bezig met de voorbereidingen van het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. De zaal gevuld met toeschouwers, ouders van sporters, sponsoren en de pers. De openingsceremonie wordt afgetrapt met een dansact, illusionist Nigel Otermans en de atletenparade. Met luid applaus zijn de sporters onthaald en sommige werden ook nog ondervraagd door de presentatoren van de avond: Maddy Jansen en Leon van der Zanden.

Nadat alle sporters uit alle provincies van Nederland en zelfs de Nederlandse Cariben in de zaal aankomen, gaat de ceremonie pas echt van start. Het is tijd voor het aansteken van de Olympische vlam. En dat kan niemand beter dan ambassadeur Mitch. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Mitch wordt per politieauto naar Breepark gereden, maar heeft autopech. Gelukkig raakt Mitch nooit in paniek en regelt hij zelfs een helikopter om toch op tijd de vlam aan te kunnen steken.

De Olympische vlam brandt en alle ambassadeurs worden op het podium geroepen om de Nationale Spelen 2024 officieel met zijn alle te openen door op de zwarte knop te drukken, waardoor een heleboel ballonnen van boven naar beneden de zaal in vallen.

Heel knap van Ambassadeur Tanja dat zij op het podium blijft om de burgmeesters van Breda, en Tilburg en Wethouder van Sport Tilburg nog enkele vragen te stellen. Daarna is het de beurt aan singer-songwriter en pianist Fais die met zijn goede stem en muziek de zaal warmdraait voor het moment waarop wacht; de special guest. De Special guest van de avond is Frans Bauer. Hij weet als geen ander om iedere zaal om te toveren tot een immens feest. De hele zaal zingt mee met zijn nieuwe nummers en ook de klassieker als: ‘Heb je even voor mij’.

Ook wordt Breepark voorzien van een superleuke afterparty met Ammar en Billy Dans die er tot de laatste minuut een feest van maken. Na een spectaculaire openingsceremonie vertrekken meer dan 2000 sporters naar het Safaripark Beekse Bergen, het Olympisch Dorp van deze Nationale Spelen om daar te slapen. De sporters en begeleiders slapen in huisjes en het Safari hotel. De sporters worden soms zelfs letterlijk tussen de dieren wakker.

Na voor vele een korte nacht te hebben gehad, is het voor veel sporters vroeg en snel ontbijten om vervolgens via bussen vanuit Safaripark naar de verschillende sportlocaties te vertrekken. In het weekend heeft niet iedereen een medaille kunnen bemachtigen, maar meedoen is goud en daar draait het bij deze Spelen om.

Na in een team of individueel te hebben gesport, gaan de sporters weer richting het Olympisch Dorp voor Healthy Athletes. Een programma voor een uitgebreide en gestructureerde aanpak die zich richt op het bevorderen en behouden van de gezondheid en het welzijn van atleten. Daarna is de eerste dag afgesloten met de feestavond in de dierentuin. In de dierentuin zijn er naast alle dieren eettentjes, dj’s en bandjes die er samen zorgen voor een unieke ervaring. Tot slot wordt de avond afgesloten met een disco achterin het park, waar sporters enthousiast aan meedoen.

Op Zondag 16 juni, dag twee van de sporttoernooien, zetten sporters zich weer volledig in om een zo goed mogelijk resultaat de behalen in één van de 20 sportdisciplines. Op de laatste dag is er weer net zo fanatiek gesport als op de eerste dag. Eind van de middag worden alle finales gespeeld en worden de medailles aan de nummers 1, 2 en 3 uitgereikt om vervolgens terug te kijken op een zeer geslaagd weekend.

Wij willen iedereen graag bedanken voor je bijdragen aan dit toffe evenement.

Bekijk hier alle foto’s.

Wij zijn goed in gezelschap